De pianist Gerard Bouwhuis is gespecialiseerd in eigentijds repertoire.
Hij geeft recitals en is een veelgevraagd solist bij bijna alle gerenommeerde ensembles en orkesten in Nederland.
Als solist was hij betrokken bij uitvoeringen met o.a. Schönberg Ensemble, Ebony Band, Nederlands Blazersensemble, Radio Kamerorkest en BBC National Orchestra of Wales met onder anderen de dirigenten Reinbert de Leeuw, Oliver Knussen, Werner Herbers, Peter Eötvös en Emilio Pomarico.
In 1978 richtte hij met Cees van Zeeland het Pianoduo op. Sinds 1989 maakt hij deel uit van de groep LOOS. In de loop van zijn carrière heeft Gerard Bouwhuis veel componisten geïnspireerd nieuw werk voor hem te schrijven, onder wie Louis Andriessen, Cornelis de Bondt, Rob Zuidam, Guus Janssen en Martijn Padding. Als solist maakte hij tournees door Noord- en Zuid Amerika, Canada, Japan en Australië.
Met Heleen Hulst vormt hij sinds 1998 een duo en richtte met haar Nieuw Amsterdams Peil op, een ensemble dat zich richt op de kamermuziek van de 20e en 21e eeuw.Voor zijn bijzondere inzet voor de hedendaagse Nederlandse muziek ontving hij in 2003 de Theo Bruinsprijs. Bouwhuis is docent hedendaagse muziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij is lid van het collectief Splendor.